Consells Reguladors (DOP's i IGP's)

Ves enrere C.R.D.O.P. Xufa de València

 

Tots hem gaudit d'un refrescant i deliciós got d'orxata de xufa, però probablement molts desconexen d'on ve la matèria prima que és la base d'aquesta tradicional beguda vegetal. Què és la xufa?

Molta gent pensa que la xufa és una fruita seca, confusió a la qual contribueix el seu nom en anglés (tigernut), però en realitat és un tubercle que necessita unes condicions climàtiques i edafològiques molt especials per al seu cultiu, la qual cosa fa que en tota Europa únicament es cultive en uns pocs municipis de l'horta nord de València.

La xufa de València, després de passar 9 mesos en el camp, es recol.lecta, es llava i es porta a assecadors especials. És en aquest punt on es dóna una de les operacions que més influència té en la seua qualitat final: el lent i acurat assecat que es prolonga durant més de tres mesos i que influeix de forma determinant en les característiques úniques de la xufa de València i que la diferencien de xufes d'altres procedències.

El resultat final és una xufa la qualitat de la qual ha sigut reconeguda amb la Denominació d'Origen Protegida Xufa de València, la màxima distinció a nivell de Qualitat Agroalimentària que ofereix la Unió Europea, una distinció que garanteix l'excel.lència del producte i el vincle d'aquesta qualitat a un territori de referència. La xufa de València és qualitat, naturalesa, cultura i patrimoni.

La xufa de València, un superaliment de moda.

La xufa de València s'ha convertit hui en dia en un referent de salut i energia a tot el món, amb múltiples propietats beneficioses per a l'organisme avalades per diversos estudis mèdics.

La xufa posseeix propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut en midó i aminoàcids. A més és rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, el potassi i el ferro, a més de greixos insaturats i proteïnes. A més no conté gluten, ni lactosa, té una gran quantitat de fibra i en la pell de la xufa trobem elevades quantitats de suberina que actua com prebiótic que afavoreix el creixement de la flora intestinal beneficiosa fermentativa i té un perfil lipídic, amb una quantitat d'àcid oleic (conté un 77% d'àcid oleic) molt similar a l'oli d'oliva.