Consells Reguladors (DOP's i IGP's)

Ves enrere C.R.D.O.P. Carxofa de Benicarló

C/ César Cataldo, nº 2
12580 Benicarló (Castelló)
Tel: 96 446 16 74
alcachofablo@alcachofabenicarlo.com
www.alcachofabenicarlo.com
Facebook: Alcachofa de Benicarló/Carxofa de Benicarló
Twitter: @DOPALCACHOFABLO

Zona de producció emparada

La Carxofa de Benicarló té la seua zona de producció en la part nord de la província de Castelló, en les suaus planícies litorals de la comarca del Baix Maestrat. Concretament, les localitats de Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs.
 
El Mediterrani que banya aquestes costes exercix un efecte benefactor sobre aquestes riques terres, preservant-les de fortes oscil·lacions tèrmiques i oferint hiverns moderats, que permeten que la carxofa es desenvolupe consistent, redona i compacta. Aquestes especials característiques microclimàtiques conferixen, de forma natural, una extraordinària resistència a la carxofa que, en condicions òptimes de conservació, oferix una llarga durada sense minvar la seua alta qualitat.

Denominació d'Origen Protegida

La denominació d'origen "Carxofa de Benicarló" i la seua reglamentació específica, va ser aprovada el 18 de setembre de 1998. L'11 de novembre de 2003 va ser declarada Denominació d'Origen Protegida (DOP) per la Unió Europea.
Com no podia ser d'una altra forma, gran part d'aquest reconeixement obeïx al bon fer tradicional de l'agricultor de la zona, que generació rere generació, ha sabut treballar amb obstinació i cura aquestes terres que sempre van destacar per la qualitat dels seus productes.

A aquest bon fer s'unix ara una estricta reglamentació que controla tot el procés d'elaboració de la Carxofa de Benicarló -des de la seua recollida en els camps, fins a la seua selecció, envasament, etiquetatge i expedició-.

El que cal saber...

Temporada: Octubre-Juny
Qualitats: Solament estan acollides a la DOP les carxofes de categoria EXTRA i PRIMERA.

Com reconéixer-la?

La Carxofa de Benicarló destaca per la seua forma xata i compacta, i el seu peculiar clotet. Es comercialitza degudament identificada amb l'anagrama del Consell Regulador i un número de control de qualitat.