Consells Reguladors (DOP's i IGP's)

Ves enrere D.O. Utiel - Requena

C/ Sevilla, 12
46300 Utiel (Valencia)
Tel: 96 217 10 62
museodelvino@utielrequena.org
www.utielrequena.org
Facebook: @utielrequena
Twitter: @DOutielrequena
Instagram: @doutielrequena

Consell Regulador

El Consell Regulador de la DOP Utiel-Requena certifica que els cellers inscrits i els vins que comercialitzen complixen els requisits del reglament de qualitat de la Denominació d'Origen. A més, promociona la marca Utiel-Requena i els vins emparats per ella. L'òrgan de govern ho formen vint persones que són triades democràticament com a representants de tots els agents del sector vitivinícola.

La seu del Consell Regulador es troba a Utiel, en l'edifici conegut com a Celler Redó, una joia arquitectònica de 1891. La part més actual conforma les oficines del consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Utiel-Requena, i l'autèntic celler circular es va condicionar ocm a Museu de la Vinya i el Vi. Oferix visites guiades gratuïtes que inclouen taller d'aromes i tast comentat de vins.
Reserves: 96 217 10 62 - museodelvino@utielrequena.org

Àmbit geogràfic

La Denominació d'Origen Utiel-Requena es troba en l'altiplà interior de la província de València (Espanya), a 70km del mar. Posseïx un clima mediterrani amb trets de continentalitat, a causa dels seus 750 metres d'altitud mitjana.

L'àrea de producció ocupa unes 35.000 hectàrees de vinyes i comprén nou termes municipals: Caudete de las Fuentes, Camporrobles, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

Al voltant de 6.000 famílies de viticultors i cent cellers viuen de la vitivinicultura en la DO Utiel-Requena, per la qual cosa el vi és el principal motor de l'economia d'aquesta zona.

Varietats

La varietat Bobal és l'estrela de la Denominació d'Origen Utiel-Requena. Aquest raïm autòcton ocupa el 75% de la superfície total de la vinya, i s'adapta perfectament al seu clima i territori.

Els vins elaborats amb Bobal tenen un color intens i característic, amb molt cos i aromes complexes i afruitades. Estudis científics demostren que la Bobal és una de les varietats de raïm amb major contingut de resveratrol, que és la substància cardiosaludable i anticancerígena atribuïda al vi.

Altres varietats de raïm autoritzades per a elaborar vins de DO Utiel-Requena són:

VARIETATS NEGRES: Tempranillo, Garnatxa Negra, Garnatxa Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot y Cabernet Franc
VARIETATS BLANQUES: Macabeu, Merseguera, Tardana, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Parellada, Verdejo y Moscatell de Gra Menut.

Tradició

La tradició vitivinícola d'Utiel-Requena aconseguix els 2.700 anys d'història. Els jaciments arqueològics oposats en aquesta Denominació d'Origen avalen la producció de vi i la seua comercialització ininterrompuda des de l'època íbera fins a l'actualitat.

Desenes de lagars tallats en pedra, com "Las Pilillas" de Requena, àmfores, documents i restes de llavors de raïm trobats i estudiats, remunten la cultura vinícola d'Utiel-Requena als orígens del vi en la Península Ibèrica.

L'antiguitat, la continuïtat i la singularitat de la varietat de raïm autòcton Bobal són els valors sobre els quals s'assenta aquest paisatge cultural, denominat Territori Bobal, i que opta a ser reconegut com a Candidat a Patrimoni Mundial per la UNESCO.