Pans i productes elaborats amb farina de garrofa

Pans i productes elaborats amb farina de garrofa

Propietats

Propietats

La garrofa o garrofa

En els últims anys, la farina de garrofa, garrofa o carob ha emergit com una opció saludable i sostenible en la indústria del forn i pastisseria. El fruit de la garrofera compta hui amb el prestigi, avalat per estudis científics, d'importants propietats nutricionals per a la dieta diària. Per part seua, l'arbre de la garrofera, naturalitzat i de mil·lenària tradició en la conca del Mediterrani, i de manera especial en el territori de la Comunitat Valenciana en el qual es troba aclimatat, oferix importants avantatges mediambientals, que mereixen igualment una consideració molt especial. Quan ens referim a la garrofa estem parlant d'un fruit amb el qual en l'actualitat es preparen, entre altres, farines, xarops i productes hidrosolubles. Este fruit i els seus productes s'incorpora a bombons, brownies, gelats i una àmplia llista d'aliments i begudes. Com a producte substitut del xocolate, s'empra, entre altres raons, per no contindre cafeïna ni teobromina.

Rica en nutrients

Esta farina és rica en minerals com a calci, potassi, ferro i magnesi, així com en tanins, que són antioxidants. Estos nutrients són essencials per a l'enfortiment d'ossos, la producció de glòbuls rojos i la protecció contra el mal cel·lular. També és rica en vitamines A, B, C, i E.

Antiinflamatòria

Té un alt contingut en fibra, és antioxidant i provoca un efecte hepatoprotector, i, #per si no fos prou, l'Institut Nacional del Càncer nord-americà constata en les seues investigacions que el D-pinitol, present en la garrofa, és imprescindible per a la prevenció del càncer de mama o pròstata. El fruit de la garrofera és l'únic aliment amb capacitat per a proporcionar esta benvolguda substància en dosis rellevants. El D-pinitol exercix un efecte protector dels teixits hepàtic, renal i pancreàtic contra l'estrés oxidatiu. Este potencial s'amplia, si atenem les propietats del D-pinitol, conforme a altres línies d'estudi, que semblen destacar i concloure el seu efecte immunosupressor i, consegüentment, una possible estratègia per a avançar cap a sistemes immunològics més equilibrats, en el tractament d'algunes patologies.

Sota índex glucèmic

La farina de garrofa té un baix índex glucèmic, evitant pics en els nivells de sucre en la sang, sent una opció ideal per als qui busquen mantindre estables els seus nivells d'energia i controlar el sucre en la sang. La farina de blat té un índex glucèmic elevat, des de 45 per a la farina integral fins més de 85 per a la tradicional, mentres que el de la garrofa és tan sols de 15.

Rica en fibres

La farina de garrofa és una excel·lent font de fibra, beneficiant la digestió i promovent la sacietat. El seu contingut en fibra, superior al 40%, també contribuïx a la salut cardiovascular en ajudar a reduir els nivells de colesterol. i també té efecte prebiòtic, perquè les seues fibres ajuden a millorar la flora intestinal fermentativa.

Alternativa sense gluten

Per a aquells amb sensibilitat al gluten o malaltia celíaca, la farina de garrofa oferix una alternativa sense gluten, permetent a més persones gaudir de productes enfornats sense comprometre la salut digestiva.El conjunt de raons indicades dona suport a una conclusió preliminar: el fruit de la garrofera i diversos productes a partir d'este es poden situar en la base de la piràmide alimentària i poden incorporar-se en diversos models dietètics saludables.

 

Composició, anàlisi funcional i mineral

Composició, anàlisi funcional i mineral


 

 

 

Font: LABORATORI AGROALIMENTARI, ENOLÒGIC I MEDIAMBIENTAL DE BURJASSOT. Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat Valenciana

Imatges

Imatges