Pesca - Portal Agrari

Pesca

Texto Pesca

L'activitat pesquera constitueix un component essencial a l'economia i cultura de la Comunitat Valenciana, on la Mediterrània ofereix una àmplia diversitat d'espècies.

Al llarg d'aquesta secció es proporciona informació sobre les peculiaritats i normatives de la pesca en les costes valencianes, amb l'objectiu de potenciar el desenvolupament de la indústria pesquera i visualitzar les accions de preservació i recuperació d'espècies i ecosistemes.

Últimes notícies pesca

Retirada d'art de pesca abandonat en la Zona d'Especial Protecció del Morro de Toix (P.N. de Serra Gelada i el seu entorn litoral)

Retirada d'art de pesca abandonat en la Zona d'Especial Protecció del Morro de Toix (P.N. de Serra Gelada i el seu entorn litoral)

Divendres passat 6 de juny, la Generalitat Valenciana, a través la Direcció General de Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, en col·laboració amb l'Equip de Guardacostes d'Espais Naturals Protegits de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, i la Fundació Oceanogràfìc, juntament amb la Confraria de Pescadors d'Altea, ha dut a terme l'extracció d'una xarxa de pesca perduda o abandonada, d'unes dimensions aproximades de 600m,  en la zona d'especial protecció dels fons de la barra del Mascarat-Morro de Toix del Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral. A més és import ressalta la seua localització en la Zona 5 de Zones Protegides d'Interés Pesquer de la Comunitat Valenciana,  declarades com a tal pel seu especial interés per a la preservació i regeneració dels recursos pesquers, ja que els seus fons marins són idonis per a la cria i reproducció de les espècies marines.

Jornada tècnica sobre la situació actual del Polp en la Comunitat Valenciana

Jornada tècnica sobre la situació actual del Polp en la Comunitat Valenciana

Divendres passat 30 de maig de 2025 tub lloc la “Jornada tècnica sobre la situació actual del Polp (Octopus vulgaris) en la Comunitat Valenciana” en la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca.

Presentada pel director general de Pesca, Miguel Francisco Castell Rovira, que va ressaltar la importància que té este cefalòpode en les pesqueres artesanals en termes tant de volum com de valor econòmic en la Comunitat Valenciana. També van ser presents el subdirector general de Pesca Francisco Miguel Beltrán Andreu que apunte a l'interés d'estos estudis per a establir Els plans de gestió del polp en la Comunitat Valenciana, així com números representant de les diferents Confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana mostrant l'interés que suscita este tipus de pesquera entre els nostres pescadors.

L'estudi sobre “Les característiques reproductives del polp (Octopus vulgaris)" va ser presentat pel Dr. Jose Tena Medialdea, director de (IMEDMAR-UCV). També van ser presents dos tècnics de la Direcció General de Pesca que van exposar Les dades pesqueres del polp de Roca (Octopus vulgaris)” dels últims huit anys. 

Amadeus Ros i Torres, vicepresident segon de la Confraria de pescadors de Xàbia i membre de l'IROX, presente la projecció del vídeo resumixen de la conferència on el biòleg Frederic Alemany Sena explica les conclusions del "Estudi de la població de polp a la comarca de La Marina Alta" realitzat en l'IROX de Xàbia.

CURS MARINER PESCADOR

CURS MARINER PESCADOR

S'ha publicat el llistat dels alumnes  admesos per a realització el Curs MARINER PESCADOR que s'impartirà en el CIPFP Politècnic Marítim Pesquer del Mediterrani del 9 al 13 de juny 2025.

Tota la informació referent al llistat d'alumnes admesos, data de matriculació i llistat de reserva es pot consultar en la pàgina web: 

https://portal.edu.gva.es/03002007/curso-marinero-pescador/

 

CURS MARINER PESCADOR

CURS MARINER PESCADOR

Curs MARINER PESCADOR que s'impartirà en el CIPFP Politècnic Marítim Pesquer del Mediterrani del 9 al 13 de juny 2025.

El període de preinscripció és del 19 al 21 de maig 2025, es realitza a través del formulari d'inscripció que es troba disponible en la pàgina web del centre, i que permanecera obert en el termini establit.

Tota la informació sobre este curs es pot consultar en la pàgina web: 

https://portal.edu.gva.es/03002007/

 

CURS MARINER PESCADOR

CURS MARINER PESCADOR

Curs MARINER PESCADOR que s'impartirà en el CIPFP Politècnic Marítim Pesquer del Mediterrani del 31 de març al 4 de juliol de 2025.

El període de preinscripció és del 13 de març al 17 de març de 2025, es realitza a través del formulari d'inscripció que es troba disponible en la pàgina web del centre.

Tota la informació sobre este curs es pot consultar en la pàgina web: 

https://portal.edu.gva.es/03002007/

CURS DE BUSSEJADOR PROFESSIONAL BÀSIC

CURS DE BUSSEJADOR PROFESSIONAL BÀSIC

Inici de presinscripcion del Curs de BUSSEJADOR PROFESSIONAL BÀSIC que s'impartirà en el CIPFP Politècnic Marítim Pesquer del Mediterrani del del 31 de març al 4 de juliol de 2025

El període de preinscripció és del 10 de març al 12 de març de 2025, es realitza a través del formulari d'inscripció que es troba disponible en la pàgina web del centre,

Tota la informació sobre este curs es pot consultar en la pàgina:

https://portal.edu.gva.es/03002007/

CURS: TÍTOL DE COMPETÈNCIA D'OPERADOR RESTRINGIT DEL SISTEMA MUNDIAL DE SOCORS I SEGURETAT MARÍTIMA (ROC)

CURS: TÍTOL DE COMPETÈNCIA D'OPERADOR RESTRINGIT DEL SISTEMA MUNDIAL DE SOCORS I SEGURETAT MARÍTIMA (ROC)

S'informa que ja està oberta la preinscripció del Curs d'Operador Restringit del Sistema Mundial de Socors i Seguretat Marítima que s'impartirà en el CIPFP Politècnic Marítim Pesquer del Mediterrani del 24 de març al 9 d'abril de 2025.

La preinscripció ja està oberta i finalitza l'11 de març de 2025, es realitza a través del formulari que es troba disponible en la pàgina web del centre.

Tota la informació sobre este curs es pot consultar en la pàgina:

https://portal.edu.gva.es/03002007/

Reintroducció de 7 cavallets marins, 22 gorgonias i 2 tortugues marines en El Saler

Reintroducció de 7 cavallets marins, 22 gorgonias i 2 tortugues marines en El Saler

El martes 6 de febrer va tindre lloc por part de la Fundació Oceanogràfic, la Conselleries de Mig Ambiente, Aigua, Infraestructures i Territori i la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, la solta de 7 cavallets marins de l'espècie Hippocampus hippocampus, 22 gorgonias de les espècies Leptogorgia sarmentosa, Eunicella cavolini i Eunicella berrugosa i 2 tortugues marines de l'espècie Caretta caretta, en el Saler.

La solta s'ha dut a terme des d'embarcació con ajuda de bussos professionals de la Fundació Oceanogràfic i de l'Associació Ambiens i a la qual han assistit la consellera de Mig Ambiente, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, acompanyada por el director general de Pesca, Francisco Espinós, la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, i la seua vicepresidenta, Mercedes Calabuig així com personal tècnic.

Sens dubte la col·laboració con el sector pesquer de la Comunitat Valenciana es fonamental per a la recuperació d'exemplars de determines espècies sensibles, i s'ha de posar en valor les actuacions que realitzen els pescadores i la implicació que cada vegada es major de les embarcacions i de les diferents Confraries de Pescadores.

Els treballs de recuperació tenen com a objectiu la reintroducció dels exemplars després d'un procés de manteniment. Les embarcacions col·laboradores de diferents ports de la Comunitat Valenciana compten con sistemes específics per al manteniment i transporte dels exemplars capturats accidentalment fins al port de desembarcament, on somni arreplegats por l'equipe de rescate de la Fundació Oceanogràfic.

Una vegada en les instal·lacions de l'Oceanogràfic, els exemplars somni identificats, classificats i avaluats enfront de la presència de les possibles lesiones. Els individus somni mantinguts en tanques específics, en les condiciones necessàries i es monitora la seua evolució i recuperació per a la seua volta en la mar en els casos en què siga possible.

La Generalitat, a través de la Direcció General de Pesca, ha subvencionat en el 2023  a la Fundació Oceanogràfic la realització de tasques de conservació i recuperació de fauna marina afectada por l'activitat pesquera, concret,  la recollida, valoració del seu estat, recuperació si es possible i solta de tortugues marines, cavallets marins, i corals capturats accidentalment, Així com una prova pilot per a la reproducció, cria i ubicació en punts prèviament estudiats, de les dos espècies d'eriçons existents en el litoral de la Comunitat Valenciana Paracentrotus lividus i Arbacia lixula.

Estudio “Seguimiento Científico de las Reservas Marinas de Interés Pesquero de la Isla de Tabarca, del Cabo de San Antonio y de la Sierra de Irta.”

Estudio “Seguimiento Científico de las Reservas Marinas de Interés Pesquero de la Isla de Tabarca, del Cabo de San Antonio y de la Sierra de Irta.”

Las reservas marinas de interés pesquero han sido propuestas como una de las herramientas de gestión más efectivas para la conservación de los recursos marinos, ya que representan múltiples beneficios para la protección de los ecosistemas y los procesos ecológicos que los mantienen, a la vez que mejoran las pesquerías mediante la exportación de especies comerciales a áreas adyacentes.

Fotografía del IEL:  Ejemplar de Mycteroperca rubra en RMIP de Isla de Tabarca

 

Son excelentes laboratorios naturales donde comparar los efectos antrópicos (contaminación, recolección, pesca…) dentro y fuera de estos espacios protegidos; así como, la variación por fenómenos naturales o inducidos por el hombre sobre las poblaciones de especies-objetivo.

Por ello, es fundamental realizar un seguimiento anual y periódico de las RRMMIP en la Comunidad Valenciana para comprobar si se están alcanzando los objetivos de protección y
mejora de los recursos pesqueros, la Dirección General de Pesca de la Conselleria de Agricultura, Ganadería y Pesca ha contratado la realización de los diferentes estudios científicos a:

  • RMIP de Isla de Tabarca al Instituto de Ecología Litoral (IEL) .
  • RMIP del Cabo de San Antonio al Instituto de Ecología Litoral (IEL).
  • RMIP de la Sierra de Irta al Instituto de Investigaciones en Medio Ambiente y Ciencia Marina (IMEDMAR) de la Universidad Católica de Valencia (UCV).
Fotografía del IEL :  Banco de Sarpa salpa en la RMIP del Cabo de San Antonio

Los resultados de los estudios de las tres reservas marinas de interés pesquero pueden consultarse en el siguiente enlace:

https://portalagrari.gva.es/es/pesca/reservas-marinas

 

Fotografía de IMEDMAR: Ejemplar de Flabellina violeta en la RMIP de Serra de Irta


 

II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana

II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana

El passat 5 de novembre va tindre lloc la II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana, organitzada per la Direcció General de Pesca de la GVA, la Fundació Oceanogràfic, i CoinCoPesca. A l'esdeveniment van assistir més de 200 persones entre pescadors i familiars.

Durant el transcurs de l'acte, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca José Luis Aguirre, així com el secretari autonòmic d'Agricultura Ramaderia i Pesca, Javier Bartolomé, i el director general de Pesca, Francisco J. Espinós, van fer lliurament de tres plaques de reconeixements als patrons majors de les Confraries de Vinaròs Mateo Fresquet, de Cullera Vicente Pérez i de Dénia, Juan Antonio Sepulcre per la seua dedicació i lliurament al sector pesquer de la Comunitat Valenciana.

A l'acte va comptar a més amb la presència de la directora general de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, Ana Ortells i la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig.

 

Al llarg de la sessió van tindre lloc diverses presentacions molt interessants sobre diferents aspectes de la pesca i la conservació marina.

  •  “Aliats per la conservació de la mar” el ponent de la qual va ser José Luis Crespo de la Fundació Oceanogràfic.
  • “Seguiment de Reserves Marines i de zones protegides d'Interés pesquer de la Comunitat Valenciana”, presentada per Juan Guillén de l'Institut d'Ecologia Litoral.
  • “Projecte Pinna nobilis presentat per José Tena de la Universitat Catòlica de València.
  •  “Assessorament a la flota professional de pesca de la Comunitat Valenciana" per José Luis Sánchez de la Universitat d'Alacant.

 

Foto: Fundació Oceanogràfic.

Es va poder visitar les instal·lacions de l'ARCA de la Mar de l'Oceanogràfìc, on es van explicar els projectes d'estudi, recuperació i reintroducció de diferents espècies marines que actualment realitza l'Oceanogràfic, en les instal·lacions cofinançades per la Generalitat i la Fundació Oceanogràfic, com són  els programes de recuperació de tortugues marines, d'ous d'elasmobranquios tots dos  procedents de captura accidental, així com programa de recuperació de les poblacions de cavallets marins (Hippocampus hipocampus - Hippocampus guttulatus), de corals i eriçons.

Reintroducció de gorgonias

Reintroducció de gorgonias

El passat 13 de juny va tindre lloc la reintroducció de gorgonias procedeixen de captura accidental pesquera.

La Fundació Oceanogràfic, la Subdirecció General de Pesca de la Conselleria d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la GVA i el centre de busseig La Sal d'Alacant, van reintroduir 15 exemplars de gorgonia en les aigües interiors de la Reserva Marina de l'Illa de Tabarca.

Per a realitzar l'operatiu, els tècnics van usar el “mètode Badminton”, que consisteix a introduir la part inferior del coral o la gorgonia en un forat que se li fa prèviament a una pedra a la qual incorporen massilla al voltant. Una tècnica que ha demostrat ser molt eficaç, ja que quan se solten els exemplars des de les embarcacions, aquests cauen fermes al fons marí i poden continuar vivint sense cap perjudici. Posteriorment a aquesta solta, es realitzarà un seguiment de les poblacions recuperades.

La col·laboració de les embarcacions pesqueres de la Comunitat Valenciana és fonamental per a recuperarar, en aquest cas, les gorgonias,  que procedeixen de la captura accidental pesquera a la Vila Joiosa,  i van ingressar en l'Oceanogràfic a la fi de març. Quan aquests corals són capturats accidentalment, avisen a l'equip de Conservació de la Fundació Oceanogràfic que recullen aquests exemplars i els traslladen a les instal·lacions de l'Oceanogràfic, on els tècnics avaluen l'estat dels exemplars i els mantenen fins a la seua total recuperació per a, posteriorment, alliberar-los a la mar.

Solta de diversos exemplars de Cavallet marí

Solta de diversos exemplars de Cavallet marí

Es procedirà a la solta de diversos exemplars de Cavallet marí de l'espècie Hippocampus hippocampus Hippocampus guttulatus en la zona de La Safor, per  part de Fundació Oceanogràfic de la Comunitat Valenciana. Són exemplars procedents de la captura accidental, que una vegada recuperats en les instal·lacions de l'Oceanogràfic es procedeix a la seua solta.

Data confirmada 5 de juliol de 2023.

Estudio i retirada de xarxes en els fons marins

Estudio i retirada de xarxes en els fons marins

La Fundació Oceanogràfic en suport a l'Estudio i retirada de xarxes en els fons marins, procedeix a la retirada de xarxes de pesca, que per diferents motius són abandonades o perdudes de manera accidental,  i asi evitar possibles afeccions sobre els fons i espècies marines.

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest'

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest'

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest' per a promoure la cultura marina i el turisme sostenible. L'esdeveniment, reuneix experts de la fotografia, investigadors, científics i artistes que comparteixen la seua experiència i coneixement sobre la seua relació amb l'ecosistema marí.