Pesca

Últimes notícies pesca

II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana

II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana

El passat 5 de novembre va tindre lloc la II Jornada de Pesca Professional de la Comunitat Valenciana, organitzada per la Direcció General de Pesca de la GVA, la Fundació Oceanogràfic, i CoinCoPesca. A l'esdeveniment van assistir més de 200 persones entre pescadors i familiars.

Durant el transcurs de l'acte, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca José Luis Aguirre, així com el secretari autonòmic d'Agricultura Ramaderia i Pesca, Javier Bartolomé, i el director general de Pesca, Francisco J. Espinós, van fer lliurament de tres plaques de reconeixements als patrons majors de les Confraries de Vinaròs Mateo Fresquet, de Cullera Vicente Pérez i de Dénia, Juan Antonio Sepulcre per la seua dedicació i lliurament al sector pesquer de la Comunitat Valenciana.

A l'acte va comptar a més amb la presència de la directora general de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, Ana Ortells i la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig.

 

Al llarg de la sessió van tindre lloc diverses presentacions molt interessants sobre diferents aspectes de la pesca i la conservació marina.

  •  “Aliats per la conservació de la mar” el ponent de la qual va ser José Luis Crespo de la Fundació Oceanogràfic.
  • “Seguiment de Reserves Marines i de zones protegides d'Interés pesquer de la Comunitat Valenciana”, presentada per Juan Guillén de l'Institut d'Ecologia Litoral.
  • “Projecte Pinna nobilis presentat per José Tena de la Universitat Catòlica de València.
  •  “Assessorament a la flota professional de pesca de la Comunitat Valenciana" per José Luis Sánchez de la Universitat d'Alacant.

 

Foto: Fundació Oceanogràfic.

Es va poder visitar les instal·lacions de l'ARCA de la Mar de l'Oceanogràfìc, on es van explicar els projectes d'estudi, recuperació i reintroducció de diferents espècies marines que actualment realitza l'Oceanogràfic, en les instal·lacions cofinançades per la Generalitat i la Fundació Oceanogràfic, com són  els programes de recuperació de tortugues marines, d'ous d'elasmobranquios tots dos  procedents de captura accidental, així com programa de recuperació de les poblacions de cavallets marins (Hippocampus hipocampus - Hippocampus guttulatus), de corals i eriçons.

Reintroducció de gorgonias

Reintroducció de gorgonias

El passat 13 de juny va tindre lloc la reintroducció de gorgonias procedeixen de captura accidental pesquera.

La Fundació Oceanogràfic, la Subdirecció General de Pesca de la Conselleria d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la GVA i el centre de busseig La Sal d'Alacant, van reintroduir 15 exemplars de gorgonia en les aigües interiors de la Reserva Marina de l'Illa de Tabarca.

Per a realitzar l'operatiu, els tècnics van usar el “mètode Badminton”, que consisteix a introduir la part inferior del coral o la gorgonia en un forat que se li fa prèviament a una pedra a la qual incorporen massilla al voltant. Una tècnica que ha demostrat ser molt eficaç, ja que quan se solten els exemplars des de les embarcacions, aquests cauen fermes al fons marí i poden continuar vivint sense cap perjudici. Posteriorment a aquesta solta, es realitzarà un seguiment de les poblacions recuperades.

La col·laboració de les embarcacions pesqueres de la Comunitat Valenciana és fonamental per a recuperarar, en aquest cas, les gorgonias,  que procedeixen de la captura accidental pesquera a la Vila Joiosa,  i van ingressar en l'Oceanogràfic a la fi de març. Quan aquests corals són capturats accidentalment, avisen a l'equip de Conservació de la Fundació Oceanogràfic que recullen aquests exemplars i els traslladen a les instal·lacions de l'Oceanogràfic, on els tècnics avaluen l'estat dels exemplars i els mantenen fins a la seua total recuperació per a, posteriorment, alliberar-los a la mar.

Solta de diversos exemplars de Cavallet marí

Solta de diversos exemplars de Cavallet marí

Es procedirà a la solta de diversos exemplars de Cavallet marí de l'espècie Hippocampus hippocampus Hippocampus guttulatus en la zona de La Safor, per  part de Fundació Oceanogràfic de la Comunitat Valenciana. Són exemplars procedents de la captura accidental, que una vegada recuperats en les instal·lacions de l'Oceanogràfic es procedeix a la seua solta.

Data confirmada 5 de juliol de 2023.

Estudio i retirada de xarxes en els fons marins

Estudio i retirada de xarxes en els fons marins

La Fundació Oceanogràfic en suport a l'Estudio i retirada de xarxes en els fons marins, procedeix a la retirada de xarxes de pesca, que per diferents motius són abandonades o perdudes de manera accidental,  i asi evitar possibles afeccions sobre els fons i espècies marines.

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest'

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest'

L'Oceanogràfic organitza el festival 'OceanFest' per a promoure la cultura marina i el turisme sostenible. L'esdeveniment, reuneix experts de la fotografia, investigadors, científics i artistes que comparteixen la seua experiència i coneixement sobre la seua relació amb l'ecosistema marí.