Pesca marítima d'esbarjo - Portal Agrari
Pesca marítima d'esbarjo
La pesca recreativa en la Comunitat Valenciana, que disposa d'uns 524 Km de costa, ha experimentat en els últims anys un notable creixement en el nombre de practicants, ocasionat en gran manera per l'increment del turisme en la Comunitat Valenciana, afavorint així la proliferació d'embarcacions dedicades a la pesca no professional, competicions esportives de foment de la pesca amb finalitats lúdics i la pràctica de la pesca selectiva mitjançant busseig a pulmó lliure. En conseqüència, resulta evident que aquesta modalitat, tant per la seua pròpia naturalesa com per la incidència en els recursos pesquers, exigeix un règim de control i limitacions específiques.
S'entén por pesca marítima recreativa tota activitat de pesca que es realitzen per afició, plaer o deporte, sense ànim de lucre ni interés o voluntat comercial, i en la qual les captures obtingudes s'utilitzen exclusivament per a consum propi, sense que puguen ser objecte de venda o transacció.
Pot exercir-se:
- Des de terra: li la que es practica a peu des de la costa.
- Des d'embarcació: li la que es practica des d'una embarcació que ha d'estar inscrita en la llista corresponent del Registre de Matrícula de Vaixells.
- Submarina: li la que es practica bussejant a pulmó lliure, sense utilitzar cap mena d'element que permeta la respiració en immersió ni de mitjans mecànics de propulsió.
Per a poder exercir l'activitat, cal estar en possessió de la corresponent llicència segons la modalitat.
A la Comunitat Valenciana, la regulació de la pesca marítima recreativa en aigües interiors es realitza des de la Direcció General de Pesca, en la Comsellería d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; mentres que les competències sobre l'activitat en aigües exteriors corresponen a l'Administració de l'Estat.
Actualment la pesca recreativa a la Comunitat Valenciana està regulada en el Decret 41/2013, de 22 de març, del Consell pel qual s'establixen les normes sobre la pesca marítima d'esbarjo de la Comunitat Valenciana, modificat pel Decret 51/2015 de 24 d'abril, del Consell Esta disposició regula les llicències de pesca recreativa, que estenen la seua validesa a les aigües de competència estatal, els concursos de pesca i els aparells utilitzats per a esta mena de pesca, establint-se les prohibicions en l'exercici d'esta activitat.
Restriccions en:
- Les Reserves Marines d'interés pesquer en la CV: Serra d'Irta, Cap de Sant Antoni i Illa de Tabarca.
- Zones protegides d'interés pesquer en aigües interiors de la Comunitat Valenciana, definides com aquelles que els seus fons marins són idonis per a la cria i reproducció de les espècies marines, Decret 219/1997, de 12 d'agost, del Govern Valencià, pel qual es declaren zones protegides d'interés pesquer.
- Regulació de les autoritzacions de les activitats subacuáticaso d'esbarjo en les reserves marines d'interés pesquer de la Comunitat Valenciana DECRET 76/2017, de 9 de juny, del Consell, pel qual es regulen les autoritzacions de les activitats subacuáticaso d'esbarjo en les reserves marines d'interés pesquer de la Comunitat Valenciana
- En la mar Mediterrània existixen nivells d'explotació mitjà per damunt del rendiment màxim sostenible per a determinades poblacions pesqueres, així púes, des del ministeri també es regulen restriccions: Orde APA/146/2024, de 19 de febrer, que es modifica l'Annex III de l'Orde APA/423/2020, de 18 de maig, per la qual s'establix un pla de gestió per a la conservació dels recursos pesquers demersals en la mar Mediterrània.
La pesca recreativa en aigües exteriors està regulada en el Reial decret 347/2011, d'11 de març, pel qual es regula la pesca marítima d'esbarjo en aigües exteriors.
Les espècies autoritzades de peces i cefalòpodes per a la seua captura en pesca marítima d'esbarjo tant en aigües interiors com exteriors són les establides Reial decret 347/2011, annex II, presenta un llistat d'espècies sotmeses a mesures de protecció diferenciada. Quan l'activitat pesquera es dirigisca a estes espècies, es requerirà a més de la llicència d'activitat emesa por les Comunitats Autònomes del litoral, una autorització expressa de la Direcció General d'Ordenació Pesquera i Aqüicultura de la Secretaria General de Pesca.
Enllaç al ministeri: https://www.mapa.gob.es
Els topalls màxims de captura i les talles mínimes són les contingudes en l'Orde de 26 de febrer de 1999, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i en l'Annex II del Reial decret 560/1995.
A més, des de temps immemorial, la pesca com l'art denominat rall o rall s'unisca pràctica tradicional en molts punts de les costes de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un art de pesca artesanal, utilitzat a comandament des de terra i individualment.
La regulació l'exercici de la pesca marítima d'esbarjo que es practique utilitzant l'art de pesca conegut com a rall o rall en les aigües interiors de la Comunitat Valenciana es troba en el Decret 63/2011, de 20 de maig, del Consell, pel qual es regula la pesca amb l'art denominat rall o rall en les aigües interiors de la Comunitat, modificada por ho Decret 51/2011 i correcció d'errors del Decret 51/2015.
Informació per a expedició de les llicències per a la pesca marítima d'esbarjo en aigües interiors de la Comunitat Valenciana:
https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=647
Sol·licitud d'autorització d'activitats subaquàtiques d'esbarjo en les reserves marines d'interés pesquer de la Comunitat Valenciana i d'assignació de contingents per a la seua realització
https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=18549