Pla bon profit

Pla bon profit

 

Diferents estudis assenyalen que entre un terç i la meitat dels aliments produïts en el món no arriben a consumir-se. Per a conéixer quants d'aqueixos aliments es perden en la Comunitat Valenciana hem de fer un autodiagnòstic, una radiografia dels nostres hàbits i comportaments.

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), així ho va advertir en un informe de 2011 en el qual assenyalava que, "prop d'un terç dels aliments que es produeixen cada any en el món per al consum humà, es perden o malgasten". És a dir 1 de cada 3 quilos d'aliments que es produeixen en el planeta no són consumits pels éssers humans, arribant en molts casos a gestionar-se com a simples residus.

En termes quantitatius, la producció mundial d'aliments es perd completament 1 de cada tres anys. Quants esforços i recursos es dediquen anualment a produir aliments perquè tot això acabe abandonat en el camp, desbaratat durant el transport, deteriorat en els nostres frigorífics, o omplint els poals de fem? Però a nivell individual, ningú de nosaltres reconeix que és a les nostres mans fer molt perquè aquestes xifres de desaprofitament es reduïsquen de manera dràstica. No es tracta només dels aliments que tirem perquè han caducat en el rebost, sinó que els nostres hàbits de consum tenen molt impacte en el resultat final. Pensa en la facilitat amb la qual pot danyar-se un producte que es transporta milers de *quilómetros fins a arribar al supermercat, o la quantitat de fruita que es descarta per a poder oferir-te unitats perfectes i sense cap defecte mínim.

 

Pla d'acció contra el malbaratament alimentari a la Comunitat Valenciana

 

RESUM EXECUTIU

EnraízaDerechos-ConsAgricDesRurEmClimTrEcol-DG PAC- IVIA.  València, Març 2022. 

RECURSOS DIDÀCTICS

UV-ConsAgricDesRurEmClimTrEcol-DG PAC- IVIA.  València, Desembre 2021.

ARTICLES

Fernandez-Zamudio, M.-A.; Barco, H.; Schneider, F. Agriculture 2020, 10, 581. 

Antón-Peset, A.; Fernandez-Zamudio, M.-A.; Pina, T. Sustainability 2021, 13, 600. 

Vidal-Mones, B.; Barco, H.; Diaz-Ruiz, R.; Fernandez-Zamudio, M.-A. Sustainability 2021, 13, 3381.