I.G.P. Cerezas de la Montaña de Alicante - Portal Agrari
Consells Reguladors (DOP's i IGP's)
Ves enrere I.G.P. Cerezas de la Montaña de Alicante
Ctra. Albaida-Dénia, s/n
03788 Alpatró (Alacant)
Tel: 96 640 66 40 Fax: 96 640 66 11
info@cerezas.org
https://cerezasmontañadealicante.com/
Facebook: @Cerezasdealicante
Twitter: @CerezasAlicante
- Proposta modificació plec de condicions i D.U. (2019):
La major producció de cireres en la província d'Alacant es troba en la zona emparada per la Indicació Geogràfica Protegida "Cireres de la Muntanya d'Alacant". Aquesta zona de producció posseïx unes especials característiques agroclimàtiques per al cultiu del cirerer: ací els paisatges amb major relleu muntanyenc són els protagonistes, amb sòls d'alt contingut en carbotat càlcic i escassetat de matèria orgànica, un microclima mediterrani temperat, amb temperatures fredes a l'hivern i temperades a la primavera i major nombre de precipitacions que en la resta de la comunitat. La temperatura mitjana anual es troba entre 13 i 15,5°C, amb precipitació mitaja anual entre 350-650mm. Aquestes característiques agroclimàtiques provoquen precocitat en el fruit, donant lloc a una cirera excepcional.
Parlem d'una zona amb una mínima incidència en plagues i malalties, per la qual cosa la fruita requerix molt pocs tractaments.
El cultiu de cireres és un dels més implantats i tradicionals en la zona, cultivades en moltes ocasions en explotacions familiars sent les plantes d'envasament les encarregades de la seua comercialització. Aquest arbre va ser introduït pels romans els qui van seleccionar i van millorar el seu cultiu, aconseguint el seu màxim desenvolupament en aquesta zona en l'època àrab.
La producció mitjana anual oscil·la entre 1.500.000 i 4.000.000 de kgs.
La data aproximada de recol·lecció és del quinze d'abril a la fi de juliol, encara que aquesta data varia ja que depén de les circumstàncies climàtiques.
Depenent d'anys una gran part de la cirera que es produïx en la IGP s'exporta, la quantitat varia depenent de la conjuntura anual.
Les varietats predominants emparades pel Consell són Burlat, com a varietat precoç i Stark Hardy Geant com a varietat de mitja estació.
La zona de producció es troba situada al nord de la província d'Alacant i al sud de la província de València. La zona de condicionament i envasament coincidix amb la de producció.
Aquesta zona de producció està composta pels següents municipis de la província d'Alacant: la Vall de Gallinera, Planes, Benimarfull, la Vall d'Alcalà, Almudaina, Vall d'Ebo, Ibi, Alcoi, Xixona, Muro d'Alcoi i Villena; i de la província de València: Ontinyent i Bocairent.