Consells Reguladors (DOP's i IGP's)

Ves enrere Denominación Específica Bebidas Espirituosas Tradicionales de Alicante

El Consell Regulador de Denominacions Específiques es va crear en 1990 i aglutina quatre Denominacions Específiques: Aperitiu Café d'Alcoi, Cantueso Alacantí, Herbero de la Serra de Mariola i Anís Paloma Montfort.

Les begudes derivades dels alcohols naturals aptes per al seu ús en boca quan ha acabat el seu procés d'elaboració i estan disponibles per a consum humà es denominen begudes espirituoses o simplement espirituoses. I els mètodes d'elaboració són en general la destil·lació i la maceració i la mescla.

El respecte a la tradició i el costum així com els ritus culturals i gastronòmics entorn de les celebracions de cada poble fan que gaudim de begudes de diferent graduació i variats paladars, que com ja descrivia Cavanilles en el s.XVIII conviuen en les nostres terres des de temps immemorial.

Les nostres begudes adquirixen unes característiques úniques gràcies a la diversitat de terres i herbes aromàtiques de la província d'Alacant, gràcies a les diferents tècniques alquimistes heretades dels nostres avantpassats àrabs entre altres, i gràcies a pràctiques culturals i d'intercanvi entre pobles a través de la nostra història, però sobretot gràcies al Territori i al Mediterrani que les fan úniques.

Herbero de la Serra de Mariola

És una de les begudes que podríem dir que definixen botànicament la província d'Alacant, resumix en boca un erritori ric i variat en herbes aromàtiques i en el seu nom porta el segell d'un territori únic que destil·lem seguint la saviesa popular i les més modernes tècniques d'elaboració. Cadascun dels elaboradors interpreta aquest tradicional licor emprant les plantes que el Consell Regulador especifica dins del seu reglament: sàlvia, camamil·la, poliol, marialluïsa, arrel de card sant, menta piperita, cua de gat, fenoll, anís, melissa, agrimonia (herba de Sant Guillem), sajolida, zamarrilla, cantueso i timó. El color final del producte variarà segons la recepta. La gamma de color va des del vermellós al marró fosc.

Cantueso alacantí

És un licor obtingut a partir de la destil·lació de la planta de Cantueso (Thymus Moroderi) que es recull en el moment de màxima floració durant els mesos de maig i juny, per a extraure la màxima concentració d'olis essencials i així conferir el sabor característic d'aquesta singular planta, que haurà de romandre en repòs un mínim de 2 mesos abans del seu embotellat podent-se emprar les barriques de roure en aquest procés.

Anís Paloma de Montfort del Cid

Beguda espirituosa anisada obtinguda per destil·lació de les llavors de l'anís verd (pimpinella anissum) i/o anís estavellat també conegut com badiana (illicium verum). De caràcter sec es pot preparar de diferents maneres, les més populars són el Colom: una part d'anís per tres parts d'aigua, i el Canari: una part d'anís per tres d'aigua més unes gotes de xarop de llima al gust, beguda molt refrescant que acompanya molt bé tant en aperitius com en esmorzars.

Aperitiu café d'Alcoi

Aquesta beguda elaborada per maceració de café torrat natural varietat Aràbica, naix a la vora del riu Serpís a Alcoi quan sorgixen a l'any 1278 els primers gremis de teixidors i és aproximadament sobre la meitat del s.XIX quan els treballadors de la indústria tèxtil acostumen a portar un recipient de llautó ple de café calent per a acompanyar el desdejuni o el menjar. Alguns li afegien unes gotes d'aguardent de canya, ron o brandy per a calfar el cos. Passades unes hores el café es refredava i adquiria un sabor ben diferent, d'aquesta manera naix el "café licor alcoià", hui denominat "Aperitiu Café d'Alcoi".

La seua facilitat per a combinar-la amb cola, llima granissada, cervesa... ha popularitzat el seu consum a qualsevol hora del dia o de la nit. Amb noms com 'Plis Play', 'Mentida', 'Negreta'... es coneixen les diverses combinacions de l'Aperitiu Café d'Alcoi.